Brezplačne delavnice robotike za otroke in predstavitve robotov, ki organizacijam lajšajo poslovanje

Zadnji mesec delovanja Digitalnega središča Slovenije bo v znamenju brezplačnih delavnic robotike in zabavnega programiranja za otroke ter robotov, zanimivih vsem generacijam. Predstavljene bodo tudi rešitve, ki podjetjem in organizacijam lajšajo proizvodnjo in poslovanje, eksperimenti in sposobnosti sodelovanja robotov z ljudmi, s čimer Digitalno središče Slovenije v decembru utrjuje pozicijo stičišča slovenskega razvoja in gospodarskega napredka na področjih Industrije 4.0 in robotike.

Osrednji gospodarski projekt v času predsedovanja Slovenije Svetu EU Digitalno središče Slovenije – Tehnologija za ljudi bo v decembru namenjen industriji 4.0 in robotiki, pri čemer se partnerjem projekta Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija, javni agenciji, Digitalnemu inovacijskemu stičišču Slovenije in družbi BTC, kot programska partnerja priključujeta Institut Jožef Stefan in TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije.

Vsebinsko izjemno bogat program v decembru sicer nastaja pod okriljem SRIP Tovarne prihodnosti, kot koordinatorja pa vsebino usklajujeta Simona Knežević Vernon iz TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije in doc. dr. Igor Kovač z Instituta Jožef Stefan, ki je povzel prihajajoče dogajanje: ”Zvrstilo se bo več kot 30 dogodkov, v katere bodo premišljeno vključeni številni prikazi rešitev, ki različnim organizacijam lajšajo proizvodnjo in poslovanje. Prav tako bodo predstavljene tehnologije vodenja, eksperimenti z roboti in sposobnosti sodelovanja robotov z ljudmi, materiali, ki jih ali jih še bomo uporabljali pri prehodu v zeleno, brezogljično družbo.”

Poleg tematik preteklih mesecev (julij – Pametna mesta in skupnosti; avgust – Trajnostna družba in gospodarstvo; september – Umetna inteligenca; oktober – 5G in kibernetska varnost; november – Digitalizacija), ki so pomembne za prihodnji razvoj Slovenije, sta strateškega pomena tudi Industrija 4.0 in robotika. ”S partnerji smo oblikovali program, ki se dotika ključnih vsebin, pomembnih za nadaljnji razvoj industrije 4.0 in robotike pri nas, da izpostavimo ključne dosežke na obeh področjih, hkrati pa smo aktivnosti zasnovali tako, da tematiki približamo ne le podjetjem, ki jim tako industrija 4.0 kot robotika prinašata neposredne koristi, ampak o njih ozavestimo tudi širšo javnost,” je pojasnila Simona Knežević Vernon iz TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije.

Z edinstvenimi in tudi zabavnimi prikazi robotov se v decembrsko dogajanje vključuje eno najprepoznavnejših mednarodnih podjetij s področja robotike, podjetje Yaskawa, ki je v Digitalno središče Slovenije na ogled pripeljalo prave robote, vsem obiskovalcem Digitalnega središča Slovenije pa bo omogočilo tudi prav posebno igro pikada z robotom. Direktor podjetja Yaskawa Slovenia dr. Hubert Kosler je dejal, da so v Yaskawi ponosni, da v času predsedovanja Slovenije Svetu EU sodelujejo v Digitalnem središču Slovenije, s čimer želijo širši javnosti približati robotiko. ”Še posebej pa želimo vzbuditi zanimanje mladih za tehnične poklice, saj nam današnji siloviti razvoj tehnologij, digitalizacije in robotizacije narekuje razvoj novih delovnih mest z novimi kompetencami. Nastala bo ogromna potreba po kadrih z dobrimi tehničnimi in IT znanji. Že danes se jasno kaže po treba po teh specializiranih kadrih,” je še izpostavil dr. Kosler.

Yaskawini inženirji bodo s svojimi predstavitvami sodelovali na petih dogodkih, štirje dnevi pa so predvideni za virtualne obiske obeh tovarn – Yaskawino proizvodnjo v Ribnici, ki je sistemski dobavitelj robotike in avtomatizacije različnih tehnoloških procesov v industriji ter novo tovarno robotov Yaskawa Europe Robotics v Kočevju.  Predstavili bodo delo visoko usposobljenih inženirjev, ki projektirajo sisitemske in specialne aplikacije z roboti Motoman.

Tudi v decembru bodo v Digitalnem središču Slovenije gostili številne ugledne in mednarodno priznane domače in tuje govorce, med drugim se obeta tudi obisk avstrijske delegacije. V okviru gospodarskih delegacij in poslovnih forumov so organizirani B2B sestanki oz. neformalno mreženje med udeleženci, SPIRIT Slovenija, javna agencija, pa ob tem zagotavlja dostopnost teh druženj za podjetja, saj je udeležba na poslovnih forumih brezplačna. Enako velja tudi za vse ostalo dogajanje in aktivnosti, ki se bodo v decembru odvijale v Digitalnem središču Slovenije. Prav tako bodo decembra pod okriljem Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožef Stefan omogočeni virtualni B2B sestanki.

Decembrsko dogajanje je namenjeno tako strokovni kot splošni javnosti. Poleg delavnic za otroke robotike in zabavnega programiranja, ki bodo potekale ob sobotah, bo del dogajanja namenjen srednješolcem, študentom in mladim raziskovalcem, prav tako pa bogato dogajanje v Digitalno središče Slovenije vabi tudi mlade podjetnike in organizacije oz. njihove predstavnike iz Slovenije in Evrope. Celotno dogajanje bo tudi v decembru hibridno – v Digitalnem središču Slovenije v ljubljanskem BTC-ju in na daljavo. Celoten program meseca decembra si lahko ogledate TUKAJ.

Premium sponzor meseca decembra je Yaskawa Slovenia, pokrovitelja programa sta družba BTC in Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije.

 

Partnerji Digitalnega središča Slovenije

Ste uživali v branju? Delite novico na socialna omrežja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sorodne novice

1. julij - 31. december 2021

Digitalno središče Slovenije je v šestih mesecih predsedovanja Slovenije Svetu EU na enem mestu povezalo najnaprednejša slovenska podjetja, institucije in posameznike. Postalo je stičišče novih sodelovanj, ponudilo je reprezentativni prostor slovenskega napredka in gospodarskega razvoja.
Hvala, ker ste skupaj z nami živeli pestro dogajanje ter pripomogli k izpostavljanju izjemnih dosežkov, rešitev in znanja tako domači kot mednarodni javnosti.

industrija 4.0 in robotika

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

digitalizacija

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

5G in kibernetska varnost

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

UMETNA INTELEGENA

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja