Digitalno središče Slovenije – prepoznaven skupni prostor za digitalizacijo, zeleni prehod in inovativnost

Digitalno središče Slovenije je v šestih mesecih predsedovanja Slovenije Svetu EU na enem mestu povezalo najnaprednejša slovenska podjetja, institucije in posameznike. Postalo je stičišče novih sodelovanj, nove tehnologije je približalo tako podjetjem kot posameznikom, domači in tuji javnosti ter ponudilo reprezentativni prostor slovenskega napredka in gospodarskega razvoja.

Partnerji Digitalnega središča Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija, javna agencija, Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije in družba BTC, so skozi pestro dogajanje nagovorili več kot 300.000 posameznikov, v središče in njegove virtualne kanale privabili več kot 60.000 ljudi, z več kot 140 dogodki in 70 programskimi partnerji pa izpostavili slovensko znanje in razvoj tako domači kot mednarodni javnosti.

Kot je na zaključni prireditvi v Digitalnem središču Slovenije izpostavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, smo dokazali, da država lahko spodbudi in pospeši digitalizacijo podjetij ter njihovo učinkovitejše delovanje: »Dokazali smo, da s pravim pristopom lahko strateške projekte približamo ljudem. Projekti, kot je ta, bodo pomembno definirali Slovenijo prihodnosti. Slovensko gospodarstvo bodo potisnili v vrh svetovnih vrednostnih verig.«

Ob tem je generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Jernej Salecl dodal, da so partnerji s projektom znali prepoznati potrebo po prostoru, ki nudi podporo pri zasledovanju slovenskih prioritet – digitalizaciji gospodarstva in družbe: »Izkušnje, znanje in novi kontakti, ki smo jih pridobili prek sodelovanja z inovativnimi podjetji, znanstveniki in drugimi odločevalci, nam bodo močno pomagali pri učinkovitem in uspešnem izvajanju programa za digitalizacijo in digitalno transformacijo.«

Digitalno središče Slovenije je z ustvarjanjem prostora, namenjenega predstavljanju inovativnosti slovenskega gospodarstva postalo prostor priložnosti, tudi na področju mednarodnega povezovanja. Direktor SPIRIT Slovenija, javne agencije, dr. Tomaž Kostanjevec dodaja: »Z Digitalnim središčem Slovenije je naša država dobila reprezentativni prostor, kjer tujim delegacijam lahko učinkovito in verodostojno predstavi najnaprednejši del slovenskega gospodarstva na podoben način kot v slovenskem paviljonu na Expu 2020 v Dubaju. Verjamem, da smo s projektom postavili dobre temelje, da tovrstno izpostavljanje slovenske inovativnosti in razvojne naravnanosti vključimo tudi v prihodnje aktivnosti.«.

Podjetniki, strokovnjaki, odločevalci, zaposleni, starejši in tudi najmlajši so v Digitalnem središču Slovenije našli prostor nadgrajevanja znanja in kompetenc. Direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije mag. Katja Mohar Bastar izpostavlja: »Izmenjava izkušenj in znanj je prispevala k vzpostavitvi novih projektnih partnerstev ter še večjo vključenost vseh, ki na področju digitalizacije delujemo doma in v tujini. Zgradili smo ogromno bazo znanja, ki bo še nekaj časa zelo aktualno, dostopno in brezplačno za vse, ki jih izpostavljene tematike zanimajo.«

Med številnimi vlogami, ki jih je v zadnjih šestih mesecih odigralo Digitalno središče Slovenije, je tudi ponazoritev multiplikacije učinkov, do katere pride s povezovanjem. Digitalno središče Slovenije je unikat, pravi predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal: »Ni le prvo Digitalno središče Slovenije, temveč prvo tako v tem delu Evrope. Prav to bi želeli izpostaviti kot največjo dodano vrednost projekta in hkrati del razvojne naravnanosti družbe BTC – želimo biti kreatorji in trend-setterji, želimo soustvarjati prihodnost in vselej stremeti k razvoju, ki bo ljudi postavljal v ospredje.«

Mesečne tematike so jasno izrazile prioritete partnerjev in države: Pametna mesta in skupnosti, Trajnostna družba in gospodarstvo, Umetna inteligenca, 5G in kibernetska varnost, Digitalizacija, Industrija 4.0 in robotika.

Digitalno središče bo tudi po zaključni prireditvi živelo naprej; z izkušnjami, novimi znanji, realiziranimi priložnostmi, poslovnimi povezavami, podjetji, njihovimi zaposlenimi, strokovnjaki, posamezniki in tudi vsemi mladimi, ki so jih vsebine Digitalnega središča navduševale za poklice prihodnosti.

Partnerji Digitalnega središča Slovenije

Ste uživali v branju? Delite novico na socialna omrežja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sorodne novice

1. julij - 31. december 2021

Digitalno središče Slovenije je v šestih mesecih predsedovanja Slovenije Svetu EU na enem mestu povezalo najnaprednejša slovenska podjetja, institucije in posameznike. Postalo je stičišče novih sodelovanj, ponudilo je reprezentativni prostor slovenskega napredka in gospodarskega razvoja.
Hvala, ker ste skupaj z nami živeli pestro dogajanje ter pripomogli k izpostavljanju izjemnih dosežkov, rešitev in znanja tako domači kot mednarodni javnosti.

industrija 4.0 in robotika

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

digitalizacija

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

5G in kibernetska varnost

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

UMETNA INTELEGENA

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja