Evropski teden veriženja blokov v Digitalnem središču Slovenije o prispevku novih tehnologij k zelenemu in digitalnemu prehodu

V tednu od 20. do 24. septembra v Digitalnem središču Slovenije v BTC Cityju Ljubljana poteka Evropski teden veriženja blokov (European Blockchain Week EBCW2021). Namen organizatorjev je predstaviti, kako lahko tehnologije veriženja podatkovnih blokov in umetne inteligence prispevajo k izboljšanju konkurenčnosti gospodarstva in kakovosti življenja ter hkrati k evropskemu zelenemu in digitalnemu prehodu. V okviru Evropskega tedna veriženja blokov se bosta predstavili tudi družbi OriginTrail in Eligma, ki sta nekatere svoje napredne rešitve razvili in testirali prav v živem laboratoriju BTC Cityja Ljubljana.

Danes, na prvi dan Evropskega blockchain tedna, poteka Slovensko-madžarski blockchain poslovni forum, v okviru katerega predstavljajo prakse s tega področja iz Slovenije, Madžarske in Srbije. Udeleženci bodo razpravljali tudi o storitveni infrastrukturi in finančnem ekosistemu za podporo tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Vsi ostali dnevi bodo v znamenju povezovanja tehnologije veriženja podatkovnih blokov in umetne inteligence z Evropskim zelenim dogovorom.

Nena Dokuzov, vodja projektne skupine za novo ekonomijo in blockchain tehnologijo, predstavnica Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je glavni nosilec in organizator Digitalnega središča Slovenije, ob Evropskem blockchain tednu izpostavlja: »Namen dogodka je spodbujanje uporabe naprednih digitalnih tehnologij v Sloveniji in Evropi s ciljem povečanja odpornosti na prehodu v digitalno in zeleno družbo ter gospodarstvo. Lahko smo ponosni, da Slovenija ohranja primat na področju tehnologije veriženja blokov in razvoja umetne inteligence. Vendar uporaba naprednih digitalnih tehnologij ne sme ostati v domeni malih in srednjih ter zagonskih podjetij, ampak mora prispevati tudi k preobrazbi velikih podjetij. Verjamemo, da nas lahko tehnologije po pandemiji Covid-19 hitreje vodijo v gospodarsko in socialno okrevanje.«

Mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC, pojasnjuje: »V družbi BTC verjamemo, da lahko tehnologije pozitivno prispevajo k transformaciji gospodarstva in družbe. Kot inovativno in razvojno naravnano podjetje stremimo k povezovanju in sodelovanju s tehnološko naprednimi in zagonskimi podjetji. Na območju BTC Cityja Ljubljana poleg poslovnega in družbenega ekosistema družba BTC že vrsto let razvija tudi inovativni ekosistem. Ta vključuje tako fizični kot digitalni prostor BTC Cityja Ljubljana, v okviru katerega omogočamo naprednim in v razvoj usmerjenim podjetjem testiranje najnaprednejših tehnologij, storitev in izdelkov v realnem okolju, t. i. BTC Living Labu.« Poleg vsebinskega in poslovnega sodelovanja z zagonskimi podjetji, povezovanja s širšim ekosistemom zagonskih podjetij in nenehnega sinergijskega prepletanja z ABC pospeševalnikom, katerega soustanoviteljica je družba BTC, je družba BTC v preteklih letih nastopala tudi v vlogi investitorja v zagonska podjetja (npr. Eligma, OriginTrail, Lab4Pay, AV Living Lab).

Primer dobre prakse testiranja najnaprednejše tehnologije v BTC Living Labu je sodelovanje družbe BTC in Eligme pri vzpostavitvi prvega Bitcoin mesta na svetu in testiranju plačilne infrastrukture GoCrypto, ki omogoča trgovcem in uporabnikom (potrošnikom) sprejemanje oz. plačevanje kupljenih izdelkov z izbranimi kriptovalutami v realnem okolju. Sistem in infrastruktura GoCrypto sta osnovana na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Drugi primer dobre prakse je sodelovanje družbe BTC s podjetjem OriginTrail pri uporabi tehnologije veriženja podatkovnih blokov v logistiki za namen sledenja izvora blaga. Obe podjetji bosta svoje izkušnje in dobre prakse predstavili v okviru Evropskega blockchain tedna.

Evropski blockchain teden je hibridne narave in bo potekal v angleškem jeziku. K spremljanju številnih predavanj, okroglih miz in predstavitev so vabljeni tako predstavniki gospodarstva kot strokovne javnosti, pa tudi prijatelji tehnologij iz vrst potrošnikov. Udeležba je brezplačna, vendar je predhodno potrebna prijava. Program dogodka in prijavnica sta dosegljiva na spletnem mestu www.ebcw.eu.

Digitalno središče Slovenije (DSS), katerega program poteka v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU, soustvarjajo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Spirit Slovenija, javna agencija, DIH Slovenije in družba BTC. V mesecu septembru je program DSS osredotočen na umetno inteligenco kot prebojno priložnost za Evropo in Slovenijo. V družbi BTC potencial za uporabo umetne inteligence vidijo pri kreiranju naprednih rešitev v logistiki, maloprodaji ter pri razvoju zagonskih podjetij. V zadnjih treh mesecih bo DSS osredotočen na tri teme: 5G in kibernetsko varnost (v oktobru), digitalizacijo (v novembru) in industrijo 4.0 in robotiko (v decembru).

Ste uživali v branju? Delite novico na socialna omrežja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sorodne novice

1. julij - 31. december 2021

Digitalno središče Slovenije je v šestih mesecih predsedovanja Slovenije Svetu EU na enem mestu povezalo najnaprednejša slovenska podjetja, institucije in posameznike. Postalo je stičišče novih sodelovanj, ponudilo je reprezentativni prostor slovenskega napredka in gospodarskega razvoja.
Hvala, ker ste skupaj z nami živeli pestro dogajanje ter pripomogli k izpostavljanju izjemnih dosežkov, rešitev in znanja tako domači kot mednarodni javnosti.

industrija 4.0 in robotika

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

digitalizacija

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

5G in kibernetska varnost

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

UMETNA INTELEGENA

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja