Teden turizma v Digitalnem središču Slovenije
Teden turizma v Digitalnem središču Slovenije
Teden turizma v Digitalnem središču Slovenije

Teden turizma zaključuje avgust v Digitalnem središču Slovenije

Panoga turizem je bila na ravni celotnega gospodarstva najbolj prizadeta. Poročilo Svetovne turistične organizacije (UNWTO) navaja, da je turizem v letu 2020 zabeležil 2,4 milijarde $ manj prihodka v primerjavi z letom 2019. Vpliv pandemije na leto 2021 pa bi prav tako lahko znašal 4 milijarde $ izgube. Ocena temelji na izgubah, ki jih povzroča neposredni vpliv pandemije na turizem in njegov multiplikativen učinek na sorodne sektorje.

Čas okrevanja turizma pa po drugi strani predstavlja tudi priložnost novega, predvsem drugačnega začetka, ki bo temeljil na trajnostnih pristopih. Vsi si namreč želimo zmanjšati negativne učinke turizma na okolje in povečati kakovost življenja lokalnih prebivalcev. S čim manj porabljenih virov si želimo ustvariti čim več koristi. Za doseganje teh ciljev potrebujemo razvoj inovacij in novih tehnologij ter opolnomočenje turističnega ekosistema.

Turizem bo imel na voljo tudi podporo Instrumenta za okrevanje »NextGenerationEU«, v sklopu katerega bo lahko Slovenija izkoristila 2,1 milijarde evrov nepovratnih sredstev z namenom olajšanega okrevanja po krizi COVID-19. Podpora bo namenjena investicijam v zeleni in digitalni prehod.

Voditelji držav članic so na Evropskem svetu 21. julija 2020 sprejeli dogovor glede Večletnega finančnega okvira za obdobje 2021–2027 in Instrumenta za okrevanje. Predstavitev Načrta za okrevanje in odpornost je na voljo TUKAJ.

Turizem 4.0 postavlja v središče kakovost bivanja lokalnih prebivalcev in postavlja celoten ekosistem okoli njih. Z digitalnimi inovacijami in  tehnologijami spreminjamo percepcijo turizma in poslovnega sektorja okoli njega. Turizem 4.0 si bo tudi v prihodnje prizadeval za trajnostno rast in povezovanje. Več o Turizmu 4.0 najdete TUKAJ

V času predsedovanja Slovenije Svetu EU organiziramo v Digitalnem središču Slovenije teden posvečen Tednu turizma, ki bo med 24. in 26. avgustom 2021.

Poudarek bo na:

  • inovacijah Turizma 4.0,
  • opolnomočenju turističnega ekosistema z novimi znanji in veščinami,
  • tehnologijah prihodnosti ter seveda na
  • povezovanju med različnimi deležniki in prenosu najboljših praks iz domačega in tujega okolja.

Pri pripravi vsebin smo moči združili številni ključni deležniki iz področja turizma, tehnološki in netehnološki partnerji, mdr. Arctur d.o.o., CPOEF kot nosilka SRIPT, Tehnološki park Ljubljana, Fakulteta za turizem – Turistica, Fakulteta za turizem Brežice, Rajzefiber.

V torek, 24. avgusta 2021, se bomo posvetili Turizmu 4.0. Podjetje Arctur d.o.o. je iniciator in nosilni partner Turizma 4.0. Prevzemamo škarje in platno prvega dne, ki smo ga poimenovali Po stopinjah inovacij Turizma 4.0. Aktivnosti bodo potekale interaktivno, s poudarkom na uporabnih primerih v praksi. Ravno to je namreč tudi primarni cilj tehnoloških produktov in rešitev Turizma 4.0, da imajo pozitiven vpliv na kakovost življenja lokalnih prebivalcev.

Prva aktivnost dneva bo namenjena krajšemu orisu produktov Turizma 4.0, ki ji bo sledil izbor turističnih destinacij, ki so v preteklem letu s pomočjo inovativnih orodij digitalizirale svojo kulturno dediščino in z njimi obogatile turistično ponudbo.  Nekatere izmed njih (npr. VR očala) boste lahko tudi sami preizkusili na posebnem predstavitvenem prostoru v Digitalnem središču. Sklepni del dopoldanskega dela bomo zaključili z okroglo mizo, kjer bomo skupaj s številni gosti iz turizma in s  turizmom povezanih panog, razmišljali o prihodnosti turizma, načrtih za njegovo okrevanje, saj si želimo drugačnega turizma, ki bo resnično temeljil na trajnostnih in zelenih modelih, o uporabi inovativnih produktov, ki so plod slovenskega znanja, implementaciji odličnih praks iz tujine in pomembnosti povezovanja. Na okrogli mizi si želimo tudi aktivne participacije udeležencev konference, saj turizem čutimo in živimo vsi.

Popoldne pa bomo pričeli s področjem kolektivnih blagovnih znamk, ki so ključne za prepoznavnost in rast ter zagotavljanje kvalitete turistične ponudbe.

Vabljeni, da spremljate ključne informacije o Tednu turizma na spletni strani Digitalnega središča Slovenije in Turizem 4.0.

Partnerji Digitalnega središča Slovenije

Ste uživali v branju? Delite novico na socialna omrežja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sorodne novice

1. julij - 31. december 2021

Digitalno središče Slovenije je v šestih mesecih predsedovanja Slovenije Svetu EU na enem mestu povezalo najnaprednejša slovenska podjetja, institucije in posameznike. Postalo je stičišče novih sodelovanj, ponudilo je reprezentativni prostor slovenskega napredka in gospodarskega razvoja.
Hvala, ker ste skupaj z nami živeli pestro dogajanje ter pripomogli k izpostavljanju izjemnih dosežkov, rešitev in znanja tako domači kot mednarodni javnosti.

industrija 4.0 in robotika

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

digitalizacija

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

5G in kibernetska varnost

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

UMETNA INTELEGENA

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja