Krka – tehnologija in znanje za dostopno zdravljenje

Krka je mednarodna farmacevtska poslovna skupina, ki jo poleg matične družbe v Sloveniji sestavljajo odvisne družbe in predstavništva v več kot 40 državah. Zaposluje več kot 12.000 ljudi. Po finančnih in drugih kazalnikih se uvršča v svetovni vrh generičnih farmacevtskih družb. Povečevanje tržnih deležev in dobre rezultate dosega z inovativnimi izdelki, naložbami in širjenjem na nove trge.

Napredek sodobne družbe vključuje tudi potrebo po vsem dostopnih zdravilih in zdravljenju, zato so ključni del njene ponudbe zdravila na recept, ki lajšajo najpogostejše bolezni sodobnega časa. Prisotna je na generičnih farmacevtskih trgih zahodne, vzhodne, srednje in jugovzhodne Evrope, vse bolj pa tudi na čezmorskih trgih – predvsem na Srednjem in Daljnem vzhodu, v Afriki, Srednji Ameriki in na Kitajskem.

Začetek in cilj vseh Krkinih dejavnosti so bolniki, ki jim omogoča, da ohranjajo in krepijo svoje zdravje. Z zdravili, ki jih Krka trži pod lastnimi blagovnimi znamkami, se vsak dan zdravi 50 milijonov ljudi v več kot 70 državah.

V sodobnih in tehnološko dovršenih proizvodnih obratih v Sloveniji, na Hrvaškem, Poljskem, v Ruski federaciji in Nemčiji proizvede 17 milijard tablet in kapsul na leto. Z digitalizacijo ter visokoavtomatizirano in računalniško vodeno proizvodnjo zagotavlja visoko raven kakovosti ter izboljšuje stroškovno učinkovitost in odzivnost poslovnega procesa. Vertikalna integracija ji omogoča visoko stopnjo inovativnosti in zagotavlja kakovost celotnega procesa – od razvoja zdravilne učinkovine, farmacevtske oblike in analiznih metod do proizvodnje, pakiranja, distribucije in trženja.

V času globalne konkurence je poslovanje brez učinkovite in vsestranske informacijske podpore nepredstavljivo. Še posebno velja to za podjetja, kot je Krka, saj sta hitrost pretoka in kakovost informacij pomembna predpogoja za poslovno uspešnost. Digitalizirali so vse poslovne funkcije: od proizvodnih, logističnih in razvojno-raziskovalnih procesov do kadrovskih, prodajnih, marketinških in drugih dejavnostih. Posebej velja izpostaviti proizvodno/logistične procese in razvojno-raziskovalno dejavnost, kjer uporabljajo tudi digitalna orodja za načrtovanje poskusov in vrednotenje pridobljenih podatkov ter tehnike za spremljanje procesov v realnem času. Krkini izdelki so razviti, izdelani in ovrednoteni z najnovejšo opremo in tehnologijo.

V proizvodnjo farmacevtskih izdelkov vpeljujejo 4.0 visokotehnološke rešitve. Pomemben del proizvodnih zmogljivosti predstavlja konec leta 2015 odprti obrat za proizvodnjo trdnih oblik zdravil, imenovan Notol 2, z najsodobnejšo tehnologijo, visoko stopnjo digitalizacije, avtomatizacije in robotizacije, podprto z naprednimi računalniškimi sistemi, za kar so prejeli naziv tovarna leta 2018 – za najboljše industrijsko podjetje v Sloveniji.

S takšnim pristopom utrjujejo njihovo konkurenčno prednost na zahtevnih svetovnih trgih, zagotavljajo visoko kakovost njihovih izdelkov, zaščito in varnost zaposlenih, visoko fleksibilnost, ki se kaže predvsem v prilagajanju zahtevam velikega števila trgov s široko ponudbo njihovih izdelkov.

V takšni ali drugačni obliki so v Krkinih poslovnih in proizvodnih procesih prisotni vsi elementi, ki jih danes razumemo pod nazivom Industrija 4.0. V proizvodnem procesu imajo najpogosteje uporabljene procese avtomatizacije, digitalizacije, umetne inteligence, robote, uporabo »big data« za analize odločanja in optimizacije procesov ter za predvidevanja prihodnjih dogodkov. Stroji, ki jih imamo v najnovejši tovarni, so medsebojno povezani tako, da se zavedajo svoje okolice (horizontalna integracija), hkrati pa so povezani z višje ležečimi informacijskimi sistemi (npr. MES, centralno skladišče podatkov, dokumentacijski sistem) v tako imenovano vertikalno integracijo.

Na takšen način zagotavljajo popolno avtomatizirano izvajanje nekaterih glavnih procesov, hkrati pa poslovanje poteka brezpapirno, kar v veliki meri izloča vpliv človeškega faktorja. Digitalizacijo pa uvajajo tudi na druga področja, kot so denimo kadrovsko področje, kjer se spremembe zaradi odpiranja novih komunikacijskih poti dogajajo skokovito, marketinško področje, kjer uvajajo nove tehnologije, kot tudi na področje vodenja in ne nazadnje tudi sprejemanja odločitev. Vsekakor je koncept industrije 4.0 tisti, ki je za konkurenčnost na svetovnem trgu nujen.

Se želite povezati s predstavniki družbe Krka? Več informacij in kontakt najdete TUKAJ.

 

Partnerji Digitalnega središča Slovenije

Ste uživali v branju? Delite novico na socialna omrežja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sorodne novice

1. julij - 31. december 2021

Digitalno središče Slovenije je v šestih mesecih predsedovanja Slovenije Svetu EU na enem mestu povezalo najnaprednejša slovenska podjetja, institucije in posameznike. Postalo je stičišče novih sodelovanj, ponudilo je reprezentativni prostor slovenskega napredka in gospodarskega razvoja.
Hvala, ker ste skupaj z nami živeli pestro dogajanje ter pripomogli k izpostavljanju izjemnih dosežkov, rešitev in znanja tako domači kot mednarodni javnosti.

industrija 4.0 in robotika

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

digitalizacija

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

5G in kibernetska varnost

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja

UMETNA INTELEGENA

Prihaja kmalu

dni
ur
minut
sekund

Od 1. julija do 31. decembra 2021

BTC City Ljubljana & virtualno

Razstavišče, dogodki, izobraževanja, predavanja